8 Mayıs 2013 Çarşamba

Sosyal Medya Mecraları



İnternet kullanıcıları artık sadece gençler değil. Ülkemizde 26 milyona yaklaşan kullanıcı sayısıyla kadın, erkek, genç, yaşlı, çocuk…Kısacası herkes artık internet kullanıyor.Artık hayatımızda “Sosyal Medya” var. Sosyal medyayı anlamak için kavramları iyi bilmek, bilmekten de öte sosyal medya platformlarını kullanmaya başlamak gerekiyor.


Mikroblog Servisleri
Bloglarla kıyaslarsak, en önemli özelliği anlık ve kısa içerikler ile başkalarıyla içerik paylaşılmasını sağlamak. En popüler mikro blog servislerinden olan Twitter’da girilen her blog yazısı 140 karakterle sınırlıdır. İnsanların anlık olarak ne yaptıklarını başkalarıyla paylaşmalarını sağlayan mikro bloglar, özellikle profesyoneller tarafından bilgi ve haber paylaşımı amaçlı kullanılıyor. Dünyanın herhangi bir yerinde olan bir gelişmeyi en hızlı duyuran platformlar Mikro Bloglardır. Bir iki cümleyle sınırlı içerikle ile güncellenebilmeleri, cep telefonu ve iPhone gibi mobil araçlar ile kolayca kullanılabilmeleri, içeriğin hızlı bir şekilde yayılmasına olanak sağlıyor. 

Fotoğraf Paylaşım Servisleri

Sosyal ağların kendilerini geliştirmesinden dolayı bir çok yenilikler geliştiriliyor. Bu yenilikleri önceden görüp farklı bir sitede değerlendirilmesi sonucu güzel girişimlere zemin hazırlanıyor. Bu girişimler genelde ihtiyaç ve kolaylık değerleri esas alınıyor.

Görsel paylaşımı üzerine kurulan instagram bir sosyal ağdan ziyade sosyal ağları kullanan bir mobil uygulama diyebiliriz. Akıllı telefonlara (ios ve android) yüklenen bu uygulama sayesinde çektiğiniz fotografları, uygulamanın sahip olduğu efektleride fotografınıza istediğiniz şekilde uygulayarak sosyal ağlarda (twitter, facebook vs.) paylaşmanıza olanak sağlıyor.
Genelde Twitter üzerinde kullanılan bu uygulama ilk olarak ios mobil işletim sisteminde yer almıştı. Daha sonrasında beklenen oldu ve android telefonlarda da kullanılabilir hale geldi. Yukarıda dediğim gibi instagram başlı başına bir web sosyal ağı olarak kullanılmasada sadece mobil olarak kullanılan bir sosyal ağ olarak nitelendirilebilir. Paylaşımda kolaylık esas alınan bu uygulama ile sadece birkaç saniyede fotografınızı istediğiniz sosyal ağlarda topluca yada tek tek paylaşabilir ve açıklama yazabilirsiniz.

Video Paylaşım Servisleri

Dailymotion ve Youtube bu servislere örnektir.

Blog Servisleri

İnternetin sağladığı imkanlar ve sunulan birbirinden güzel servisler ile birlikte artık birçok kişi belki biraz para kazanmak, belki sadece bir şeyler yazmak, belki bilgilerini paylaşmak gibi bazı sebeplerle kendi blogunu kolaylıkla açabiliyor. Bu yazımızda bizlere ücretsiz olarak blog açmamıza imkan veren en ünlü web sitelerini kısa kısa tanıyacağız.


1.Blogger/Blogspot :Ücretsiz blog servisleri deyince belki de akla ilk gelen site, Google’ın sahip olduğu Blogger.com. Bu servise kayıt olabilmek için Google hesabınızın olması yeterli. Bir blog aldığınız zaman blogunuz .blogspot.com uzantılı olacaktır.Blogger’ın en büyük avantajı dediğimiz gibi arkasında Google’ın büyük desteğinin olması.
2.Blog.com :WordPress alt yapısı ile sizlere ücretsiz blog hizmeti veren blog.com’da bir blog aldığınız zaman blogunuz .blog.com uzantılı oluyor.Türkçe dil desteği sağlamaması olumsuz bir yönü olarak karşımıza çıksa da uzantısının çok akılda kalıcı, kısa ve güzel olması oldukça iyi. Ayrıca wordpress sistemine sahip olması da bize kolay kullanım sağlıyor.
3.WordPress.com :Web siteleri için açık kaynak kodlu blog sistemi dağıtan wordpress’in dileyen kullanıcılar için ücretsiz blog servisi de yer almakta. WordPress’in desteği ile sahip olduğunuz blogunuz .wordpress.com uzantılı oluyor.
4.Tumblr.com :Kullanışlı paneli sayesinde blogunuzu kolaylıkla yönetebiliyor, farklı türden içeriği rahatlıkla uygun seçenekten blogunuza girebiliyorsunuz. .tumblr.com uzantılı olarak alacağınız blog adresiniz degnek.tumblr.com şeklinde olacaktır.
5.Posterous Spaces :Blog servislerinden bir diğer ünlü servis olan Posterous.com, basit ve kullanışlı bir panele sahip. Tercih edilebilecek ünlü bir blog servisi olmasına rağmen diğer servislere göre .posterous.com uzantılı bir blog veriyor olması ve bu uzantının uzun ve akılda zor kalan bir isim olması nedeniyle bu durum dezavantaj olarak karşımıza çıkıyor.
6.Blogcu.com :Bir Türk yapımı blog servisi olan Blogcu, size .blogcu.com uzantılı bir ücretsiz blog vermektedir. Servisin kullanımı güzel olsa da göze çarpan en büyük dezavantajı, çok fazla reklama yer verilmesi. Yine de ünlü ücretsiz blog servisleri arasında yer almaktadır.


Geolocation Servisleri


Bilmediğiniz bir şehre gittiniz ve acıktınız. Bölgede bulunan iyi restoranların yerlerini de bilmiyorsunuz. Bir uygulama etrafınızdaki iyi restoranların listesini gösterse güzel olmaz mıydı? Üstelik bu lokantalar hakkında müşterilerin yorumlarla birlikte. Geolocation sayesinde dünya üzerindeki fiziki konumunuz tespit edilebilir ve bu bilgi, bu gibi, çeşitli amaçlarla kullanılabilir.

Geolocation(coğrafik yer) tarayıcının kendi içindeki komutları kullanarak kullanıcının yerinin saptanmasıdır. Web uygulamalarında kullanılan ve sayısız avantaja sahip bu teknoloji tarayıcıların sahip olacağı en ilginç özelliklerden de biridir.Örneğin, size en yakın hastaneyi turn-by-turn route(sağa sola dön komutları vererek) ile gösterebilecek bir sistem kurabilirsiniz.Foursquare Geolocation Servisleri
ne bir örnektir.


İnteraktif Sözlükler

Malumunuz Türkiye interaktif sözlük cenneti. Bu alanda ilk uygulayıcı ekşi sözlük olmuştur ve sonrasında onlarcası peş peşe açılmıştır. Aslında interaktif sözlük ve klonlarının çokluğu eleştirilir, ama bu eleştirilere hiç katılmamakla birlikte, bir interaktif sözlük, herhangi bir forum sitesinden çok daha faydalı ve işlevseldir. Bilgiler daha organizedir, arayüz daha temiz ve sadedir. Konsepti vardır. Seveni çoktur, okuyucusu, takip edeni çoktur.


Genel İnteraktif Sözlükler :Bu sözlüklerde hemen her konuda görüş bildirilir, başlık açılır. Ekşi, Uludağ, İtü, Kötü, Eko Sözlük bunlardandır.


Tematik İnteraktif Sözlükler :Bu sözlükler belli bir alana odaklanmış sözlüklerdirler. Geleceğin trendi olduğunu söylenebilir. Benzer alanlarda ilgi duyanların aynı sözlükte toplanması daha başarılı bir konsept. Sportif Sözlük, Siyasi Sözlük, Deniz Sözlük, Sinema Sözlük bilindik örneklerindendir.

Üniversite Sözlükleri :Sözlükler içerisinde en faydalı olanlarındandırlar. O okula özel dersler, hocalar vs gibi konularda bilgi paylaşımında bulunulur, ortamları seviyeli ve kalitelidirler genelde. Bilkent Kampüs başarılı bir üniversite sözlüğüne örnektir.


En Popüler İnteraktif Sözlükler Sıralaması:
Ekşi Sözlük
Uludağ Sözlük
İTÜ Sözlük
İHL Sözlük
Bilkent Kampüs
Kötü Sözlük
Sözlük Eko 
Sportif Sözlük
Meydan Sözlük
Galatasaray Sözlük
Kadın Sözlüğü
Siyasi Sözlük
İTİCÜ Sözlük
Deniz Sözlük
İnci Sözlük
Private Sözlük
Bilgi Sözlük
Boğaziçi Sözlük
İÜ Sözlük
Fokur Fokur


Profesyonel iş ağları

Profesyonel iş ağları günden güne daha da çok ilgi uyandırıyor. Linkedin'in yükselişe geçmesiyle birlikte, dikey profesyonel iş ağları da hızlıca türemeye başladı. İşte onlardan biri.E-ticaret sitelerinin geçmişi malum. Önce aradığınız her şeyi bulabileceğiniz e-ticaret siteleri varken, sonrasında pazar sadece belli bir ürün gamının satışa sunulduğu "dikey e-ticaret" sitelerine ev sahipliği yapmaya başladı.Profesyonel iş ağları da bu gidişle aynı kaderi paylaşacak gibi gözüküyor.Profesyonel iş ağı konusunda, ülkemizde de hızla gelişimini sürdüren Linkedin,pek çok sektörden profesyoneli içerisinde barındırıyordu. Fakat doğan dikey ihtiyaç, yeni profesyonel ağların da türemesine yol açacak gibi gözüküyor.




Bookmarking Servisleri

Kullanıcılarına internet sayfalarını saklama, organize etme ve site kullanıcılarının eklediği sayfalar arasında arama yapabilme gibi imkânlar sağlayan social bookmarking siteleri, internet deneyimimizin vazgeçilmez parçalarından biri haline gelmek üzere. Bu arada İngilizce bir terim olan “social bookmarking”in tam Türkçe karşılığını bulmak zor ama “sosyal imleme” veya “sosyal etiketleme” terimlerini duyduğunuzda şaşırmayın, büyük ihtimalle aynı şeyden bahsediliyor olacaktır.
Tanımdan da anlayacağınız gibi Social Bookmarking giderek önem kazanmakta ve unutmamak lazım ki google da arama motorunu optimize ederken gerçek yaşama göre optimize etmekte. Nasıl ki biz sevdiğimiz bir videoyu facebookta paylaşıyoruz. Google da bizimle aynı mantıkta düşünüyor ve "hımm.. bu adam buraya bu videoyu koyduğuna göre ilgisini çekmiş ve güzel bir şey " diyor ve backlinkinize giriyor.Örneğin del.icio.us , Google bookmarks , Yahoo Bookmarks ,Windows Live Favorites , iloggo , Aboogy and LinkDoozer gibi.




Kaynakça:

     





http://www.sosyalmedyahaber.com
http://www.prohayat.com
http://degnek.com
http://sosyalmedyanedir.net
http://www.kurumsalhaberler.com
http://www.spaksu.com
http://shiftdelete.net
http://www.r10.net


3 yorum:

  1. Merhabalar,

    Öncelikle faydalı içeriklerle zenginleştirdiğiniz başarılı platformunuz için sizleri tebrik ederiz.
    Sitenizde (buradan http://iletisimmodeli.blogspot.com.tr/2013/05/sosyal-medya-mecralar.html?m=1) Sözlük ile ilgili ufak bir bilgi notu ve http://www.sadeceon.com/categories/online-pazarlama/sozluk-tanitimi sayfamıza ait bir link paylaşma konusunda sizinle iletişime geçmek istedik.

    Bu konuda bir çalışma yapmamız mümkün olur mu sizlerle?

    Teşekkürler
    Yusuf Yıldırım
    Marketing Specialist
    www.sadeceon.com
    marketing@sadeceon.com

    YanıtlaSil

  2. Sosyal medyada hesaplarınızı daha popüler hale getirmek için SMM Panel kullanabilirsiniz.

    eniyipanel.com

    YanıtlaSil