Bu doküman öncelikle Google’daki ekiplerin kullanımı için hazırlandı, ancak daha sonra bunun arama motoru optimizasyonuna yeni başlayan kullanılar ve arama motorları ile sitelerinin etkileşimini geliştirmek isteyen web tasarımcıları için de yararlı olabileceğini düşündük. Bu rehber size Google’da yapılan aramalarda, sitenizi otomatik olarak ilk sırada göstermek için sırlar vermeyecek olsa da , aşağıda açıklanan örnek kullanımları takip etmeniz arama motorlarının içeriğinizi taramasını ve indekslemesini kolaylaştıracaktır.
Arama motoru optimizasyonu genellikle web sitenizin bazı bölümlerine küçük düzenlemeler yapılmasıanlamına gelir. Tek incelendiğinde bu değişiklikler sadece eklemeler gibi görünebilir, ancak diğer optimizasyonlar ile birlikte sitenizin kullanıcı deneyimine ve organik arama sonuçlarındaki performansına gözle görünür etkidebulunurlar. Bu rehberdeki başlıkların birçoğu, herhangi bir web sayfasındaki temel bileşenler olduğu içinsize tanıdık gelecektir, ancak bunları en iyi şekilde kullanmıyor olabilirsiniz.
Her ne kadar rehberin başlığı “arama motoru” kelimelerini içerse de, optimizasyon kararlarınızı öncelikle veçoğunlukla sitenizi ziyaret edenler için en iyisi olacak şekilde vermenizi öneririz. Onlar, içeriğinizinana kullanıcıları ve içeriğinizi bulmak için arama motorunu kullanıyorlar. Bu yüzden aramamotorlarındaki organik arama sonuçlarında üst sırada yer almak için bazı ince ayarlamala ryapmanız her zaman istenen sonuçları sağlamayabilir. Arama motoru optimizasyonu, sitenizin arama motorlarında görünürlüğünü artırmak için atılabilecek en iyi adımdır, ama yine de site içeriğinin asıl kullanıcıları arama motorları değil sitenizin ziyaretçileridir.
Siteniz, örnekten daha küçük veya daha büyük olabilir, tamamen farklı bir içerik sunabilir; ancak aşağıda açıkladığımız optimizasyon konuları her ölçekte ve türde siteye uygulanabilir. Umarız rehberimiz size siteniz igeliştirmeyle ilgili bazı yeni fikirler sunar. Sorularınızı, geri bildirimlerinizi ve başarı hikayelerinizi Google Web Yöneticisi Yardım Grubundan bizlere iletebilirsiniz.
Googlebot
Google indeksini güncel tutmak için internet içeriğini her gün, her gece durmaksızın taramaktadır.
Açıklamalarımızı bir örnek üzerinden anlatmak faydalı olacağı için, bu rehber genelinde kullanım için hayali bir web sitesi oluşturduk. Her başlık için anlatılan konuyu açıklayacak site hakkında bilgiyi ekledik.
SEO:ingilizce olarak Search Engin Optimization yani Arama Motoru Optimizasyonu kelimesinin baş harflerinden oluşur. Arama motorlarında sitelerin veya sayfaların üst sıralara çıkarılmasına yönelik yapılan çalışmaları kapsar.Arama motoru optimizasyonu sadece organik arama sonuçlarını
etkiler. Google AdWords gibi ücretli veya “sponsorla sağlanan” sonuçlar üzerinde etkisi yoktur.
ÖZGÜN VE DOĞRU SAYFA BAŞLIKLARI OLUŞTURMA
Sayfa başlıklarını başlık etiketleri kullanarak gösterin
Başlık etiketi, hem kullanıcılara hem de arama motorlarına belirli bir sayfanın konusunun ne olduğunu belirtir.Bir HTML dokümanında <title> etiketi <head> etiketi içinde bulunmalıdır.İdeal olarak sitenizdeki her sayfa için özgün bir başlık oluşturmalısınız.
Sayfanın başlık etiketleri içeriğinin arama sonuçlarında görünmesi
Eğer dokümanınız aramasonuçlarısayfasında görünüyorsa, başlık etiketi içeriği genellikle arama sonucundaki ilk satırda
görüntülenir. (Eğer Google arama sonuçlarında görüntülenen farklı parçalar hakkında fazla bilginiz yoksa Google mühendisi Matt Cutts tarafından hazırlanan “the anatomy of a search result” arama sonuçları anatomisi videosunu izlemenizi ve aşağıdaki Google arama sonuçları sayfa şemasını incelemenizi öneririz.) Kullanıcının arama sorgusu içinde kullandığı terimler başlıkta koyu renkle gösterilir. Kullanıcıya, aradığıterimle bulduğu sayfanın ne kadar ilgili olduğunu göstermeye yardımcı olur.
Sayfa içeriğini doğru olarak tanımlayın:
Sayfa içeriğini etkili olarak anlatan bir başlık seçin.
Her sayfa için ona özgü başlık etiketleri oluşturun.
Sayfalarınızın her birisinin ideal olarak kendine özgübir başlık etiketi olmalı, böylece Google bu sayfanın sitenizdeki diğer sayfalardan nasıl farklı olduğunu anlayabilir.
Kısa ancak tanımlayıcı başlıklar kullanın
.Başlıklar hem kısa hem de bilgilendirici olabilir. Eğer başlık çok uzunsa, Google arama sonuçlarında sadece bir bölümü görüntülenir.
TANIM ("DESCRIPTION") META ETİKETİNDEN FAYDALANIN
Arama Motoru Optimizasyonu’nun Temelleri
Bir sayfanın tanım (“description”) meta etiketi, Google ve diğer arama motorlarına sayfanın ne hakkında olduğuna dair özet bilgi sağlar (1). Sayfa başlığı birkaç kelime veya deyimden oluşurken sayfanın tanım meta etiketi bir veya iki cümleden veya kısa paragraftan oluşabilir. Google Web Yöneticisi Araçları içerik analizi bölümü, tanım meta etiketlerinin çokkısa,çok uzun veya çok defa tekrarlandığını belirten kullanışlı araçlar sağlar (aynı bilgi başlık <title> etiketi için de sağlanır). Başlık etiketinde olduğu gibi, tanım meta etiketi de HTML dokümanınızın <head> etiketi içinde yer almalıdır.
Tanım meta etiketi kullanımının faydaları nelerdir?
Tanım meta etiketleri önemlidir, çünkü Google bunları sayfalarınız için kısa bir özet olarak kullanabilir. “Kullanabilir” diyoruz, çünkü sayfanızdaki yazılımetinde arama terimiyle eşleşen bölümü de görüntüleyebiliriz. Alternatif olarak Google, sitenizin tanımınıeğer orada listeleniyorsa, Açık Dizin Projesi (Open Directory Project - ODP) bölümünde kullanabilir.(Arama motorlarının ODP verisi göstermesini engellemek hakkında makaleyi inceleyiniz). Sayfalarınızın her birine tanım meta etiketi eklemek, Google snippet bölümünde gösterecek iyi bir eşleşme yapamazsa kullanılması için iyi bir seçenektir. The WebmasterCentral Blog’da daha iyi tanım meta etiketleri ile Snippet’ları geliştirmek hakkında bilgilendirici bir makale vardır. Snippet’lar bir sayfanın başlığının altında, sayfanın URL’sinin üstünde görüntülenir.
Kullanıcı araması ile eşleşen terimler snippet bölümünde koyu renkle belirtilir (2). Bu şekilde kullanıcıya aradığı terimin sayfadaki içerik ile eşleşip eşleşmediği hakkında ipucu verilir (3). Aşağıda görülen başka bir örnekte ise daha alttaki sayfada bulunan bir makale sayfasındaki tanım meta etiketinden (idealinde kendi tanım meta etiketi girilmiş olmalıdır) özet bilgiyi göstermektedir.
Sayfa içeriğini doğru olarak özetleyin
Arama sonuçları snippet’ları olarak gösterilebilecek olan tanım meta etiketlerini kullanıcıları
bilgilendirmeyi ve onların ilgisini çekmeyi hedefleyerek hazırlayın.
Her sayfa için özgün tanımlar kullanın
Her sayfa için farklı tanım meta etiketi kullanmak hem kullanıcılara hem de Google’a yardımcı
olur. Farklı tanım meta etiketleri kullanımının etkisini özellikle sizin alan adınıza ait çok sayıda
sayfa getiren aramalarda (örneğin; site: işleci kullanılan yapılan aramalar) gözlemleyebilirsiniz..
Eğer sitenizde binlerce hatta milyonlarca sayfa varsa, tanım meta etiketlerini elle düzenlemek
oluşturabilirsiniz.
URL' LERİN YAPISINI GELİŞTİRİN
Anlaşılması kolay URL’ler içerik bilgisini daha kolay aktarır.
Web sitenizdeki dokümanlar için açıklayıcı kategoriler ve dosya adları vermeniz, hem sitenizin daha düzenli hale getirilmesine hem de dokümanlarınızın arama motorları tarafından daha iyi taranmasına yardımcı olur. Buiçerik dosyalarınıza bağlantı eklemek isteyenlere de kolaylık sağlar. Ziyaretçiler, çok uzun ve şifreli gibigörünen, içinde sadece birkaç anlaşılabilir kelime geçen URL’lerden rahatsız olabilirler.Bazı kullanıcılarsayfanıza, sayfanın URL’sini kullanarak bağlantı verebilirler. Eğer URL’niz ilgili kelimelerden oluşursa, kullanıcılara ve arama motorlarına sayfanız hakkında bir oturum kimlği değerinden veya anlamsı parametrelerden daha fazla bilgi sağlar.
URL’ler arama sonuçlarında gösterilir
Son olarak, unutmayın ki bir dokümanın URL’si Google’daki arama sonuçlarının bir parçası olarak dokümanın başlığı ve snippet bölümü altında görüntülenir. Başlık ve özet bilgi bölümünde olduğu gibi, arama sonucundaki URL’de bulunan kelimelerden aranan kelimeyle eşleşenler koyu renkle vurgulanır.
Sağdaki diğer bir örnekte ise nadiren bulunan beyzbol kartları hakkında bir makale içeren bir sayfanın URL’si gösterilmektedir. URL’de, “www.brandonsbaseballcards.com/article/102125/” gibi ID numarası gösterilmesi yerine kelimeler olması arama yapan kişiye daha anlamlı gelecektir.
Google, her türlü URL yapısını, çok karmaşık olsa bile, taramak konusunda başarılıdır. Yine de URL’yi mümkün olduğunca basit yapmak, hem kullanıcılara hem de arama motorlarına yardımcı olur. Bazı web tasarımcıları bunu yapabilmek için dinamik olarak hazırlanmış URL’leri statik olarak yeniden yazıyorlar, bu her ne kadar Google için iyi olsa da, vurgulamak isteriz ki bu oldukça detaylı bir süreçtir ve eğer düzgün olarak yapılmazsa, sitenizi Bir kullanıcı [baseball cards] araması yapıyor. Anasayfamız sonuçlarda URL’si başlık ve snippet bölümünde görünecek şekilde listeleniyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder