World Wide Web, kısaca Web denir.Dünya çapındaki bilgisayarların internet aracaılığıyla bağlı olduğu bir network-ağ gibi düşünülebilir.Web’deki bütün bilgisayarlar birbirleriyle iletişime geçebilir.
Bütün bilgisayarlar HTTP denen bir standard bir protokol kullanır.
2.WWW nasıl çalışır?
Web’de yayınlamak üzere bilgi’nin tutulduğu dökümanlara web sayfaları denir.Web sayfaları, Web Serverları denen bilgisayarlarda tutulan dosyalardır.Web sayfalarını görüntüleyen bilgisayarlar Client yani kullanıcı bilgisayarlarıdır.Web kullanıcıları tarayıcı denilen programlar aracılığı ile web sayfalarını görüntüler.
3.Tarayıcı sayfaları nasıl getirir?
Tarayıcı web sayfasının tutulduğu server’a istek göndererek sayfayı getirir.İstek HTTP standardında sayfa adresi içeren bir istektir.
4.Tarayıcı sayfaları nasıl görüntüler?
Hazırlanan her web sayfası (arka planında) tarayıcı tarafından nasıl görüntülenmesi gerektiğine dair komutlar içerir.Her tarayıcı bu komutları okuyarak sayfaları görüntüler.En yaygın kullanılan görüntüleme komutları HTML tag’leri olarak adlandırılır.
5.Web Standartlarını hangi kuruluş düzenler?
Web standartları Google ya da Microsoft tarafından düzenlenmemektedir.Web standartlarını tanımlayan kuruluş W3C’dir. W3C web standartları için spesifikasyonlar tanımlar.En yaygın kullanılan web standartları HTML, CSS, XML’dir.
HTML: Hypertext Markup Language: HTML, web sayfaları oluşturmada temel olarak kullanılması gereken modelleme dilidir.
CSS (Cascading Stle Sheets):CSS, HTML öğelerinin nasıl görüntülenmesini tanımlar.
XML(Extensiple Markup Language):XML, HTML’e çok benzeyen bir modelleme dilidir ancak veriyi görüntülemekten ziyade, taşımak, depolamak ve sınıflandırmak için kullanılır.
JS: JavaScript :Web sayfalarında kullanılan tarayıcıya komutlar veren ve client-kullanıcı tarafında çalışan programlama dilidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder