9 Temmuz 2013 Salı

Teknolojide mobilleşme

    2012’de mobilleşme artacak
    Yılın yenilikçi yanı dışarıdan oldukça kabarık gözükse de aslında 2011’den gelen birçok ticari kavga


2012’de de devam edecek gibi gözüküyor. Mobil dünyanın sert kapışması sosyal medyayı da etkiliyor. Peki bizi 2012’nin teknoloji dünyasında neler bekliyor?





    Ultrabook'lar yükselişte
    2012’nin önde gelen teknolojik yeniliklerinden birisi ultrabookları gözümüze daha çok batıyor. Bu anlamda satışların yükselmesini beklemek mümkün. 13,3 inç ekrana sahip bu cihazlar, ultra ince ve ultra hafif bir kasaya Intel’in üstün performanslı işlemcilerini, SSD depolama ünitelerini ve yüksek pil performansını sığdırıyor. Ultrabooklar genel olarak Apple’in Macbook Air ile sunduğu deneyimi Windows platformuna taşıyan ürünler olarak nitelendirilebilir. Ultrabook pazarında Asus UX31, Acer Aspire S3, Toshibe Portege Z830, HP Folio, Lenovo U300s gibi modeller öne çıkıyor. Modellerin çoğalmasıyla birlikte pazarın gelecek yıllarda artan bir ivme ile büyümesini beklemek mümkün.
                  



    RIM Düşüşte
    Diğer yandan BlackBerry’nin üreticisi RIM için 2012 pek parlak gözükmüyor. Özellikle Android platformunun birçok telefonda kullanılabilir durumda olması ve iPhone’un durağan pazar payı nedeniyle RIM düşüşte diyebiliriz. Dokunmatik ve büyük ekranlı platformların öne çıktığı günümüzde QWERTY klavye sunan BlackBerry’nin arka planda kalması zaten birçok kişi için beklenen bir sonuçtu.

    2006’da Amerika akıllı telefon pazarının neredeyse yarısına sahip olan RIM 2011 yılı 3. Çeyrek satış rakamlarına göre bu pazardan sadece %8’lik bir pay alabildi. Şirketin bu süreçte yeni trende uyum sağlamak için piyasaya sürdüğü Storm ve Torch modelleri de beklenen ilgiyi görmedi. Ancak her şeye rağmen direnmeye devam eden RIM tablet piyasasına Playbook ile giriş yapmış, ancak bunda da beklenen satış rakamlarına ulaşılamamıştı.

    Son olarak RIM’in son 3 yıldaki hisse performansına bakılacak olursa yönü istikrarlı bir şekilde aşağıya düşmüş kırmızı çizgi şirketin geleceği hakkında net bir fikir sunuyor. Bu sonuçlar şirketin satılacağı yönünde dedikodular yaysa da RIM bu sürece direnmekte kararlı gözüküyor.



    Windows 8 ve Tabletler öne çıkıyor
    Microsoft’un tabletleri de destekleyeceğini duyurduğu Windows 8 son zamanlarda yükselişte. Alışkın olduğumuz şekliyle tabletler, dizüstü bilgisayarlar ve smartphone’lar arasındaki boşluğu dolduruyordu. Windows 8 ise bu konuda yeni bir bakış açısı sunuyor. Şu anda sadece prototip cihazlar üzerinde test edilebiliyor olsa da 2012 için gözdağı verildiği bir gerçek. Yeni cihazlarda ek klavye ve kalem ile dokunmatik özellikler arttırılıp hızlı yazma konusunda (klavye) kolaylık düşünülmüş. Bu da benim gibi dokunmatik olarak yazmayı pek sevmeyenler için oldukça kullanışlı bir özellik.


    iOS ve Android kapışması
    iOS ve Android kapışmaları önümüzdeki yılda da pazar payı kapma, patent kavgaları ve ürün karşılaştırmalarıyla devam edecek gibi görünüyor. Artık biraz sıkıcı hale gelmiş olmasına rağmen pazarda Android’in birinciliğinin ve iOS’un ikinciliğinin yeri pek değişecek gibi gözükmüyor. Burada önemli olan tabi üçüncülük koltuğuna kimin oturacağı oluyor.

    2011 yılının ilk 9 ayının satış rakamlarına göre Android yüzde 53’lük pazar payıyla birinci sırada yer alırken ikincilik koltuğuna yüzde 29’luk oran ile iOS oturuyor. Son 3 yılda satış rakamları yüzde 77 düşen RIM ise yüzde 10’luk pazar payıyla üçüncü sırada yer alıyor.




    Mobil araçların sosyal medyadaki ve hayatımızdaki önemi
    Sosyal medyadan sonra insan hayatında birçok şey değişmeye başladı. Sosyal medyada varolan içerik kullanıcı tarafından oluşturulduğundan yaratıcılık önem kazanmaya başladı ve katılım çağı doğdu. Medya'nın içeriğini üreten ve medyayı izleyen arasındaki katı ayrım ortadan kalktı.Bu oluşuma bağlı olarak değişim hızı attı. İnsanlar için inovatif olmak ve yeniliklerde başı çekmek önem kazandı. Gerçekler değil fikirler önem kazandı, objektif olmak değil içten olmak önemli hale geldi.

    Sosyal medya yeni bir ilişkiler ağı ve iletişim jargonu ortaya çıkardı. Bir müstear ismin arkasına saklanmış olmanın verdiği özgüven bireylere muazzam bir ifade özgürlüğü bahşetmiş, insanlar bilinçaltının derinliklerinde mahsur kalmış duygu ve düşünceleri rahatlıkla ifade edebilir hale getirmiştir.

    Sosyal medya kullanımında içerik ekleyen her birey eşit olduğundan demokrasi fikrinin insanların kafasına yerleşebilmesi için uygun ortam sağlanmaktadır. Bu sayede sosyal medya platformlarının kullanıcıları özgürce fikirlerini aktarabilme imkanı bulmaktadır. Bu durum, kişilerin internette öne sürdükleri düşüncelere, paylaşımlara, tanıdıkları olsun olmasın, diğer kişilerin yaptıkları yorumlar ve geri bildirimlerle bir sosyal etkileşim ortamı ve giderek sanal cemiyetler oluşturmaktadır. Batı dünyasının sürekli olarak teknolojik gelişmeleri demokrasiyi yaygınlaştırıcı araçlar olarak pazarlaması, baskıcı rejimlerin internet üzerindeki faaliyetlerini sadece internet sitelerini kapatmak veya internet sitelerine erişimi yasaklamaktan çıkarıp, sosyal paylaşım sitelerini protestocuları takip etmekten tutun, kendi propaganda sitelerini kurmaya kadar genişleyen bir yelpazede pozisyon almaya yöneltebilmektedir.



    Mobil Teknolojinin Geleceği
    Teknoloji artık öyle bir hal aldı ki, kullandığımız en ufak cihazlar bile eskiden hayal bile edemeyeceğimiz şeyler başarıyorlar. Özellikle cep telefonu, tablet pc ve mobil oyun konsolu piyasası gün geçtikçe büyümeye devam ediyor.

    Cep telefonu sektörü bildiğiniz gibi alıp başını gitmiş durumda. Bu durumun en büyük tetikçisi de şüphe yok ki Apple firması. Piyasaya sürdüğü İphone markalı cep telefonlarıyla gerçekten dediklerini gerçekleştirdiler ve "telefonu tekrar icad ettiler."

    Tabi bu başarının arkasında her ne kadar bir çok devrimsel teknolojik gelişmeler olsa da, pazarlama

çalışmalarının da payı çok büyük. Açıkçası bu telefonun ilk haberleri çıktığında pek sıcak bakmıyordum ve piyasada tutunabileceğine pek ihtimal vermiyordum. Ancak şu günlerde bende bir iphone kullanıcısı olarak ne kadar yanıldığımı anlamış bulunmaktayım. Burada sizlere iphone'un özelliklerinden falan bahsetmeyeceğim bunun yerine bundan sonra olabilecek teknolojik yeniliklerden bahsedeceğim.

    Sırayla gitmek gerekirse, dokunmatik ekranlı cihazlar artık çok yaygın ve uzun bir süre de cep telefonlarının büyük bir kısmı dokunmatik ekrana sahip olacak. Bundan sonra yapılacak yenilikler de bu dokunmatik ekranlar üzerinden olacak diye düşünmekteyim. Her firma cep telefonu ekranlarını büyütmeye çalışıyor. Ama bu büyütmenin de bir sonu olacak elbette hiç kimse cebinde eline sığmayan bir cihaz taşımak istemeyecek bir süre sonra. Benim düşüncem ekran boyutlarının 4,5 inchi geçmeyeceği yönünde. Bunun yerine yeni bir teknoloji kullanılacak. Mobil aygıtlarda çok fazla rastlamadığımız bir ekran türü olan "Gözlüksüz 3D" ekranlar piyasaya çıkacak. Aslında çıkacak dememek lazım çünkü piyasada bu tarz ekrana sahip cihazlar mevcut. En bilinen cihaz ise Nintendo firmasının mobil oyun konsolu 3DS modeli.

    Bu konsol ile oyunlar 3D gözlüklere ihtiyaç duyulmaksızın 3 boyutlu olarak oynanabiliyor. Benim birkaç yerde denediğim bu konsol gerçekten 3 boyut teknolojisini çok iyi kullanıyor. 3D filmlerde gözlükle pek rahat edemeyen ben, bu konsolda oyun oynarken çok rahat ettim. 3D performansı çok çok iyi. Eğer çoğunluğun ilgisini çeken oyunları 3DS'e uyarlamayı başarabilirlerse çok büyük iş yapabilir Nintendo. Ancak fiyatı şu an bir mobil konsol için çok pahalı Türkiye sınırlarında.

    Bu teknolojiyi kullanan ikinci cihaz ise LG firmasının yeni çıkardığı Optimus 3D modeli akıllı cep telefonu. Bu model de gözlüksüz 3D teknolojisinin cep telefonu sektöründe ilk görüldüğü cihaz olarak tarihe geçecektir. Donanım olarak tabi çift çekirdek işlemci ve güçlü bir grafik hızlandırıcısı mevcut. Android işletim sistemi kullanan bu cep telefonunun piyasada yapacağı etkiyi ben gerçekten merak ediyorum. LG firmasının pazarlaması hiç iyi değildir ama ellerindeki bu cevheri kullanırlar umarım.

    Daha sonraki adım ise katlanabilir ekranlar olacak. Şöyle izah edeyim; cep telefonu boyutlarındaki organik camdan üretilmiş tamamen ekran olarak kullanılan paneli büküp kol saati olarak kolunuza takabileceksiniz. Bayanlar için başka bir kullanım şeklini söyleyeyim; cep telefonunuzun duvar kağıdını elbisenizin rengine uygun bir hale getirip, bileklik olarak kolunuza sarabileceksiniz bu ekranı.







Kaynakça :
http://www.iceriklepazarlama.com
Vikipedi
http://bahadirguney.blogspot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder